A háztáji Kalocsai fűszerpaprika őrlemény őstermelők terméke, a szedés, csutkázás kézzel történik, így semmilyen egyéb anyag nem kerülhet az őrleménybe. Ha ezt a terméket veszed meg garantáltan csak a paprika húsából készült őrölt fűszerpaprika kerül az asztalodra, ételeidbe.
A Kalocsai őrölt pirospaprikák közül ebbe a termékbe nem került bele a paprika szára, így a színező értéke még a különleges őrölt fűszerpaprikánál is jobb! Ezért nagyon vigyázz a fehér pólódra, abból szinte kimoshatatlan. :). Az általunk forgalmazott őrölt fűszerpaprika semmilyen import paprika alapanyagot nem tartalmaz, a készlet ebből a termékből igen korlátozott.
Az őrölt fűszerpaprika így készült
A szedést követően a paprika szárát letördeltük és 3-5 hétig szikkadáson (utóérlelésen) esett át. A szikkadási folyamat végén a kalocsai paprikát a szárítást és őrlést végző üzembe kerül, ahol egy 2 malomköves őrlési rendszeren keresztül hihetetlenül finom porrá őrlik. A rendkívüli finomságának köszönhetően jól felhasználható, és sokáig eltartható fénytől védett csomagolásban vagy dobozban.
A Kalocsai fűszerpaprika hírneve.
S bár voltak rövidebb időszakok, amikor a magyar fűszerpaprika hírneve megtört azonban a háztáji fűszerpaprika mára – és akkor is – töretlen minőséget képviselt a különleges fűszerpaprika piacon. A fűszerpaprika őrlemény, vagy másként nevezve őrölt pirospaprika a közönséges paprika növény (Capsicum annuum) terméséből őrléssel vagy darálással nyert különböző finomságú fűszerpor.
Mihez használható a Kalocsai őrölt pirospaprika?
A különleges kalocsai vagy szegedi pirospaprika őrölt formában, zsírban jobban oldódik, ezért a magyaros ételek alapvető fűszere lett a fűszerpaprika őrlemény. A háztáji Kalocsai őrölt pirospaprika a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, és az őstermelők által előállított pirospaprika minősége sokszorosa a gyárban előállított változatoknak. Ezt sokszor az őrlési eljárás, és az őrlési eljárás előtti folyamatoknak köszönheti.
A különleges kalocsai pirospaprika sokkal színesebb, olajokban gazdagabb, ezért főzés során kevesebb mennyiség is elég belőle. S bár a termék árát tekintve nem olcsó, mégis a kiváló hazai minőséget használva, egészségesebb ételeket készíthetsz magadnak és a családodnak.
Hogyan tudom eldönteni, hogy jó-e az őrölt pirospaprika?
Az őrölt pirospaprika – vagyis a fűszerpaprika – fizikai, kémiai illetve érzékszervi tulajdonságok alapján hazánkban négy minőségi besorolást kapott. A csípősségi mutatók alapján pedig három jelzővel illethető.
A minőségi besorolások alapja a Paprika ASTA értéke.
- ASTA 130 felett: „Különleges” minőségű
- ASTA 110-120: „Csemege” minőségű
- ASTA 100-110: „Édes-nemes” (édesnemes) minőségű
- ASTA 60-100: „Rózsa” minőségű
A kapszaicin tartalma alapján besorolható:
- 50 mg/kg: Csípmentes (édes)
- 50-150 mg/kg: Enyhén csípős
- 150-200 mg/kg: Csípős
- 200 felett: Erős