Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy “Gulász ” van-e. Ha volt, maradtak, ha nem volt, továbbálltak. Nagyon sokan máshogy készítik, és sok fajtája is van. Szegedi, Alföldi, Csángó stb…stb. Rengeteg kísérlet után jutottam el ehhez a recepthez….Remélem, tetszeni fog!
A leveshez
- 60 dkg marhalábszár
- 30 dkg vöröshagyma
- 2 nagy db sárgarépa
- 1 nagy db fehérrépa
- 1 kis db zeller
- 40 dkg burgonya (tisztított)
- 1 ek fűszerpaprika (csapott, édesnemes)
- 0.5 ek csípős fűszerpaprika
- 1 ek só (csapott)
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény
- 2 db babérlevél
- 1 teáskanál fekete bors (frissen őrölt)
- 1 kis db paradicsom
- 1 db tv paprika
- 3 gerezd fokhagyma (magyar)
- 2 ek sertészsír (mangalica)
- 0.5 csokor petrezselyem
- 5 db zellerlevél
- 2.5 l víz
A csipetkéhez
- 1 db tojás
- 80 g finomliszt
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- A hagymákat kis kockára vágjuk. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára daraboljuk.
- A zsírt felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikákkal összekeverjük, felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
- Ekkor hozzáadjuk a marhahúst, és kevergetve fehéredésig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
- Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.Elkészítjük a csipetkét.
- Ezután kerülnek bele a zöldségek: a karikára vágott sárga- és fehérrépa, a kockára vágott zeller, burgonya, az aprított petrezselyem és zellerzöld, felöntjük 2 l -2.5 l vízzel.
- Letakarva további 50 percet főzzük. Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.