Klasszikus Töltött paprika, amit a sok zöldség miatt nem is kell liszttel sűríteni!
Hozzávalók:
- 6 db tv paprika
- 3 ek napraforgó olaj
- 1 nagy db vöröshagyma
- 700 g darált sertéshús
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál bors
- 0.5 kávéskanál őrölt fűszerkömény
- 2 tk só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál majoranna
- 150 g rizs
- 2 db tojás
- 1 közepes db sárgarépa (lereszelve)
- 1 közepes db fehérrépa (lereszelve)
- 1 közepes db kápia paprika (apróra vágva)
- 2 ek cukor
- 1 csokor petrezselyem
- 10 dl passzírozott paradicsom
- 3 dl víz
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A paprikákat megmosszuk, a csumáját levágjuk és a magokat kiszedjük belőle.
- Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd a felé a darált húshoz adjuk. A húst pirospaprikával, borssal, köménnyel, fokhagymával, sóval és majorannával fűszerezzük. Hozzáadjuk a tojásokat és a rizst, majd alaposan összekverjük. Ha túl lágy lenne, adjuk hozzá kevés zsemlemorzsát.
- A paprikákat megtöljük a rizses-húsos masszával, a maradékból gombócokat formázunk.
- A maradék hagymához hozzáadjuk a reszelt sárgarépát és fehérrépát, valamint az apróra vágott kápiát és néhány percig együtt pirítjuk. Két kanál cukrot adunk hozzá és egy-két perc alatt karamellizáljuk a zöldségekkel együtt.
- Hozzáadunk egy csokor petrezselymet, beletesszük a megöltött paprikákat és a gombócokat, majd felöntjük a paradicsommal és annyi vízzel, ami pont ellepi. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk, majd lefedve 50-60 percig főzzük, amíg meg nem puhul.
- Ha elkészült, kiszedjük a paprikákat és a gombócokat, a petrezselymet eldobjuk és a szószt botmixerrel pürésítjük, majd főtt burgonyával vagy friss kenyérrel tálaljuk.