Karácsonyi szegedi halászlé. Halászléből valóban sokféle van, Duna-mentén, Tisza-mentén és a határon túli magyarlakta területeken is. Mi most a szegedi halászlé receptjét vettük elő karácsonyra. Az a mondás, hogy a halászlé úgy jó, ha nem tudja az ember, hogy az forró e vagy csípős. Szegeden a halászlevet készítik kizárólag pontyból és harcsából is, ennek ellenére szerintünk a vegyes változat a legjobb. Ki kell próbálni!
Hozzávalók:
- 3.5 kg ponty
- 3.5 kg törpeharcsa
- 4-5 nagy fej vöröshagyma
- 1/2 – 1 fej fokhagyma, de legalább 4 gerezd.
- só ízlés szerint
- csípős fűszerpaprika ízlés szerint
- fűszerpaprika ízlés szerint
- 2-3 db halászlékocka (elhagyható)
Elkészítés:
- Előkészítés: A megtisztított halak fejét, illetve farok részét, uszonyait levágjuk, úgy hogy némi hús maradjon rajta. Szaladhat bővebbre a késed, legyen rajta hús is, tényleg, sűrűbb lesz a hal alaplé tőle. A maradék pontyot patkóra vágjuk, a harcsát kifilézzük majd szórjuk, meg kevés sóval és felhasználásig tegyük hűtőbe…
- Alaplé készítés: A fejet, a farkat. mindent ami nem a patkó és filé, valamint az apróra vágott hagymát, és fokhagyma felét egy fazékba tesszük, annyi vizet adunk hozzá, hogy az alapanyagokat ellepje. Majd kb. 2-2,5 óra alatt szét főzzük. Akkor lesz jó, ha a halfejről a hús magától leválik, illetve a tenyeredet a gőz felett húzva ragacsosnak érzed. A megfőtt húsról a szálkát eltávolítjuk, majd a hagymával együtt vagy átpasszírozzuk, vagy összeturmixoljuk (a léből tegyünk hozzá, mert úgy könnyebb a művelet). A sűrítményből kb. 5 liternyit kell kapnunk, ha kell adhatunk hozzá vizet is, de ne túl sokat. Én passzírozni szoktam, időigényesebb de kevesebb szálka marad benne. Lustábbak turmixolhatják botmixerrel, utána nagyobb szűrőn átszűrjük.
- Befejezés: A bográcsba – ha nincs rá lehetőség, akkor egy fazékba – beleöntjük az alaplevet, forraljuk fel, várjunk, amíg az első habot elforrja, majd tegyük bele a besózott halat, – amennyiben volt belsőség a halakban akkor azt most adjuk hozzá – lassú tűzön főzzük meg kb. 6-8 percig. Ízlés szerint sózzuk, erős paprikával ízesítsük.