Karácsonyi szegedi halászlé

Karácsonyi szegedi halászlé. Halászléből valóban sokféle van, Duna-mentén, Tisza-mentén és a határon túli magyarlakta területeken is. Mi most a szegedi halászlé receptjét vettük elő karácsonyra. Az a mondás, hogy a halászlé úgy jó, ha nem tudja az ember, hogy az forró e vagy csípős. Szegeden a halászlevet készítik kizárólag pontyból és harcsából is, ennek ellenére szerintünk a vegyes változat a legjobb. Ki kell próbálni!

Hozzávalók:

  • 3.5 kg ponty
  • 3.5 kg törpeharcsa
  • 4-5 nagy fej vöröshagyma
  • 1/2 – 1 fej fokhagyma, de legalább 4 gerezd.
  • só ízlés szerint
  • csípős fűszerpaprika ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 2-3 db halászlékocka (elhagyható)

Elkészítés:

  1. Előkészítés: A megtisztított halak fejét, illetve farok részét, uszonyait levágjuk, úgy hogy némi hús maradjon rajta. Szaladhat bővebbre a késed, legyen rajta hús is, tényleg, sűrűbb lesz a hal alaplé tőle. A maradék pontyot patkóra vágjuk, a harcsát kifilézzük majd szórjuk, meg kevés sóval és felhasználásig tegyük hűtőbe…
  2. Alaplé készítés: A fejet, a farkat. mindent ami nem a patkó és filé, valamint az apróra vágott hagymát, és fokhagyma felét egy fazékba tesszük, annyi vizet adunk hozzá, hogy az alapanyagokat ellepje. Majd kb. 2-2,5 óra alatt szét főzzük. Akkor lesz jó, ha a halfejről a hús magától leválik, illetve a tenyeredet a gőz felett húzva ragacsosnak érzed. A megfőtt húsról a szálkát eltávolítjuk, majd a hagymával együtt vagy átpasszírozzuk, vagy összeturmixoljuk (a léből tegyünk hozzá, mert úgy könnyebb a művelet). A sűrítményből kb. 5 liternyit kell kapnunk, ha kell adhatunk hozzá vizet is, de ne túl sokat. Én passzírozni szoktam, időigényesebb de kevesebb szálka marad benne. Lustábbak turmixolhatják botmixerrel, utána nagyobb szűrőn átszűrjük.
  3. Befejezés: A bográcsba – ha nincs rá lehetőség, akkor egy fazékba – beleöntjük az alaplevet, forraljuk fel, várjunk, amíg az első habot elforrja, majd tegyük bele a besózott halat, – amennyiben volt belsőség a halakban akkor azt most adjuk hozzá – lassú tűzön főzzük meg kb. 6-8 percig. Ízlés szerint sózzuk, erős paprikával ízesítsük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × 5 =