Harcsapaprikás túrós csuszával

Igazi klasszikus harcsapaprikás túrós csuszával, az egyik kiváltságos halétel, ami szinte levehetetlen a vendéglők étlapjáról. Sikerfogás, ami sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint a legtöbb pörköltféle. Miért ne készíthetnénk otthon is? A harcsa az egyik legfinomabb húsú halunk, zsírosat nemigen találunk belőle, mivel ragadozó hal, így csupa izom, vagyis hús, még akkor is, ha ma már leginkább tenyésztett harcsával akad dolgunk. Kivéve persze, ha akad a családban egy lelkes horgász! Ha nincs, és boltban vagyunk kénytelenek hozzájutni, akkor viszont konstatálhatjuk, hogy bizony nem a legolcsóbb alapanyag, viszont szerencsére létezik afrikai harcsa is, ami csak a fajtára utal, nem a származási helyre: vagyis nyugodtan választhatjuk a jóval pénztárcabarátabb afrikai harcsafilét is, a legtöbbet itthon tenyésztik.

A harcsapaprikásról kevesen tudják, hogy az egyik leggyorsabb magyaros fogás: mivel a hal nagyon gyorsan elkészül, gyakorlatilag csak egy szaftos pörköltalapot kell készíteni, a kockára vágott halfilé párolása pár perc, végül a tejfölös habarás is is villámgyorsan elkészül.

A harcsapaprikás klasszikus kísérője a túrós csusza: tulajdonképpen fura, hogyan kerül túró és tejföl, de akár sült szalonnapörc is a köretként szolgáló, más paprikásoknál sokkal visszafogottabb köretre, de tény, hogy zseniális összhangot teremtenek így együtt. Ráadásul párhuzamosan – és szintén gyorsan – elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 1 kg harcsafilé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 tv-paprika
  • bors
  • pirospaprika
  • köménymag
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • olaj

A csuszához:

  • 25 dkg csuszatészta
  • 20 dkg tehéntúró
  • 2 dl tejföl

Elkészítés:

Pörköltalapot készítünk: ehhez a felaprított hagymát olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paprikát, hogy ízesebb, szaftosabb és sűrűbb legyen, sózzuk, meghintjük pirospaprikával. Ezután rátesszük a felkockázott harcsát, és felöntjük kevés vízzel, óvatosan összeforgatjuk, majd pároljuk kb. 8–10 percig. Ha megpuhult a harcsa, kivesszük a szaftból. A lisztet a tejfölben simára keverjük, majd behabarjuk vele a pörköltalapot. Visszatesszük a harcsákat a szószba, összeforraljuk.

Közben lobogó sós vízben kifőzzük a csuszatésztát. Leszűrjük, majd összekeverjük a túróval és 2 evőkanál tejföllel, hogy a túró rátapadjon a tésztára. A harcsapaprikást a túrós csuszával tálaljuk, meglocsoljuk a maradék tejföllel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hat + tizennyolc =